Den eldre kvinnebunaden
Det var Margit Nymoen og Aslaug Brattbost som i 1928 utarbeidet denne bunaden. Ideen hadde nok Margit fått da hun var hos sin tante Kaspara Kyllingstad i 1927. Kaspara var en av de tre lærerinnene som laget Trønderbunaden i begynnelsen av 1920-årene.
Bunadens liv og skjorte er utformet på grunnlag av gamle plagg som Aslaug hadde etter sin farmor. Det gamle livet er av grønn/mørkegrønn glanset ulldamask. Det gamle livet er kortere enn bunadslivet og smalere på skuldrene. Den gamle skjorta av tynt, hvitt bomullslerret hadde samme fasong som bunadsskjorta, bortsett fra at ermene var videre og hadde mange små folder lagt tett i tett øverst. Det var hvitsøm på skuldrene, men når bunadsskjorta fikk rødt broderi, skyldtes det at gamle folk fortalte at man hadde brukt rødt broderi på skjorter før i tiden.
Beskrivelse av bunaden.
Livet som er sydd til stakken, er av grønn ulldamask. Det har dyp firkantet utringning med løpegang og rynkesnor. I ryggen er det midtsøm og to skråsømmer. Det finnes også et annet gammelt liv som kan kopieres. Dette livet har sauesvart bunn med smale grønne og røde striper.
Stakken er av grønt toskaftvevd ullstoff. Den har rynker midt bak og folder som er lagt til hver side mot et glatt stykke midt foran. Nede på stakken er det påsatt et grindvevd ullbånd.
Skjorta er sydd av linlerret. Det er innfelt rektangulære stykker på skuldrene og rynking ved hals- og ermlinninger. Øverst på ermene er det 2 x 4 små folder. Skjorta er forsynt med rødt broderi. Mønsteret er svært enkelt på hals- og ermlinninger, men ytterst på skuldrene er det større motiv med initialer og årstall. Det finnes også ei skjorte med rødt og hvitt broderi.
Forkleet er av toskaftvevd halvullstoff som er smalstripet i svart, grønt, rødt og hvitt. I livet er det et smalt glatt midtparti og folder som er lagt mot dette. Linning og knyttebånd er av forklestoffet.
Lua er av svart silke med broderte småblomster i svart og fiolett. (Etterligning av gammelt silkestoff med ivevd mønster.) Pullen er rynket i nakken og rynket til et pannestykke. Knyttebåndene er av svart silke. (En slik lue fra 1928 var lenge den eneste som var sydd.) Senere er det laget luer av svart og rødt mønstret silkestoff.
Over skuldrene ligger et silketørkle med frynser. Løslomme sys av livstoffet. Det er vanlig å bruke svarte strømper og bunadsko. Sølv er det ikke bestemt noe om.
Material- og produksjonsfakta.
Alt stoff kjøpes på
Husfliden Tynset
Brugata 5
2500 TYNSET
Tlf. 62481019
· Grønn ulldamask og hekter til livet
· Grønt ullstoff til stakken
· Fór til livet, også fór og strie for opplegg av stakken
· Mørk bjønntråd for stripinga på stakken
· Såkalt ”Kviknelin” til skjorta, med 16 – 18 tråder pr. cm
· Brodérgarn til skjorta: Rødt moulinégarn, f.eks farge nr. 498, 817
eller farge nr. 321
· Svart bomullssateng til lua
· Brodergarn til lua: F.eks rødt moulinégarn nr. 816, samt en lysere
og en djupere rød, og grønt moulinégarn f.eks nr. 886 og 367
· Rødt bomullstøy til underskjørtet
Liv
Det finnes også et annet gammelt liv som kan kopieres. Dette livet har sauesvart bunn med smale grønne og røde striper. Dette kan veves i Kvikne husflidslags vevstue.
Skjorte
Mønster til tellesømmen på skjorta fås gjennom Kvikne husflidslags kontaktperson Else Støen Cothren eller Anne Gerd Bobakk.
Forkle
Bestilles gjennom Kvikne husflidslag, eller en kan veve sjøl i husflidslagets vevstue.
Bånd til stakken
Ullbåndet veves på grind. Henvendelse for informasjon eller opplæring: Kvikne husflidslag.
Veske
Brokade til framsida og rød plysj til kanten samt kalveskinn til baksida kjøpes gjennom Kvikne husflidslag v/Else Støen Cothren.
Lue
Lua broderes i mille fleur med moulinégarn i flere røde og grønne farger for å få liv. Mønster til broderiet fås gjennom Kvikne husflidslag v/Else Støen Cothren.
Tilbehør: Svarte strømper og svarte bunadssko, sjal og bunadssølv.
Kvikne husflidslags kontaktperson i spørsmål om stoff: Else Støen Cothren
Produsent: Else Støen Cothren, 2512 Kvikne, tlf. 62484105
Andre som tar på seg bunadssøm, brodering eller montering bes kontakte Kvikne husflidslag.